Receptura piekarska

Mieszanka piekarska z dodatkiem koperku do produkcji pieczywa metodą bezpośrednią (bez zakwasu).

Kanapkowy z koperkiem to oryginalna mieszanka piekarska z dodatkiem suszonego koperku i ptaków ziemniaczanych. Niecodzienne połączenie ko­perku i ptaków ziemniaczanych nadaje wytwarzanemu pieczywu niepowtarzalny smak i aromat oraz charakterystyczną wilgotność. Koper zawarty w mieszance nadaje pieczywu nie tylko walory smakowe, ale i zdrowotne. Koper wpływa korzystnie na proces trawienia, jest powszechnie stosowany jako lek przeciw kolce oraz wszelkiego rodzaju innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo zawarta w mieszance śruta sojowa podnosi wartość odżywczą pieczywa i korzystnie wpływa na układ krążenia człowieka. Pieczywo z mie­szanki Kanapkowy z koperkiem idealnie nadaje się do przyrządzania sma­kowitych i oryginalnych kanapek.

Chleb kanapkowy z koperkiem

Ciasto

Składniki
Surowce [g]
MIESZANKA
4 000
Mąka pszenna typ 750
6 000
Drożdże
300
Woda
około 7 600
Miesienie
3’ + 4’
Temperatura ciasta
28 -29°C
Wstępna fermentacja
15 minut

Wytwarzanie:Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermen­tacji na 15 minut. Następnie odważyć pożądaną gra­maturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33 -35 °C i wilgotności powietrza około 85% przez około 40 -45 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200°C
Czas wypieku: około 30 minut

Bułki koperkowe

Ciasto

Składniki
Surowce [g]
MIESZANKA
3 000
Mąka pszenna typ 550
7 000
Drożdże
400
Sól
40
Polepszacz Magimix Biały
20-30
Woda
około 6 800
Miesienie
3’ + 4’
Temperatura ciasta
27 -28°C
Wstępna fermentacja
15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermen­tacji na 15 minut, a następnie podzielić i zaokrąglić na dzielarce. Położyć uformowane bułki na blachach i wstawić do komory fermentacyjnej. Fermentować w temperaturze 33 -35 °C i wilgotności powietrza około 85% przez około 45 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200°C
Czas wypieku: około 15 -20 minut


Powrót