Receptura piekarska

Mieszanka piekarska z dodatkiem cebuli i szczypioru do produkcji pieczywa metodą bezpośrednią (bez zakwasu).

Kanapkowy z zieloną cebulką to bardzo aromatyczna mieszanka do produk­cji pieczywa mieszanego lub żytniego. Dzięki zawartości cebuli i szczypioru pieczywo wypieczone na jej bazie zyskuje niepowtarzalne walory smakowo – zapachowe jak również zdrowotne. Cebula słynie z działania bakteriobój­czego i żółciopędnego. W medycynie ludowej syrop z cebuli stosuje się przy chorobach gardła i przeziębieniach. Dodatkowo zawarta w mieszance śruta sojowa podnosi wartość odżywczą pieczywa i korzystnie wpływa na układ krążenia człowieka.Pieczywo z mieszanki Kanapkowy z zieloną cebulką idealnie nadaje się do przyrządzania smakowitych i oryginalnych kanapek.

Chleb kanapkowy z zieloną cebulką

Zaczyn premiksowy

Składniki
Surowce [g]
MIESZANKA
4 000
Woda (około 40°C)
4 000
Czas namaczania
3 godziny 

Ciasto

Składniki
Surowce [g]
Zaczyn premiksowy
8 000
Mąką pszenna typ 750
6 000
Drożdże
300
Woda
około 1 700
Miesienie
3’ + 4’
Temperatura ciasta
28 - 29°C
Wstępna fermentacja
15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić do dosyć luźnej konsystencji. Odstawić cia­sto do wstępnej fermentacji na 15 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33 - 35 °C i wilgotności powietrza 85% przez około 40 - 45 minut, a następnie wypiekać z za­parowaniem pieca.
Wypiek: 200°C
Czas wypieku: około 30 minut

Bułki z zieloną cebulką

Zaczyn premiksowy

Składniki
Surowce [g]
MIESZANKA
2 000
Woda (około 40°C)
2 000
Czas namaczania
3 godziny

Ciasto

Składniki
Surowce [g]
Zaczyn premiksowy
4 000
Mąka pszenna typ 550
8 000
Drożdże
400
Sól
90
Polepszacz Biały
20-30
Woda
około 3 300
Miesienie
3’ + 4’
Temperatura ciasta
27 - 28°C
Wstępna fermentacja
15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 15 minut, a następnie podzielić i zaokrąglić na dzie­larce. Położyć uformowane bułeczki na blachach i wstawić do komory fermenta­cyjnej. Fermentować w temperaturze 33 - 35 °C i wilgotności powietrza 85% przez około 45 - 50 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200°C
Czas wypieku: około 15 minut

Chleb żytni z zieloną cebulką

Zaczyn premiksowy

Składniki
Surowce [g]
MIESZANKA
4 000
Woda (około 40°C)
4 000
Czas namaczania
3 godziny

Ciasto

Składniki
Surowce [g]
Zaczyn premiksowy
8 000
Mąka żytnia typ 720
5 200
Mąka pszenna typ 750
800
Drożdże
400
Ritesa (zakwas w paście)
160
Woda
około 2 880
Miesienie
2’ + 3’
Temperatura ciasta
28 - 30°C
Wstępna fermentacja
10 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić do luźnej konsystencji. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji na 10 minut. Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 50 minut, a następnie wypiekać z zaparowaniem pieca.
Wypiek: 200°C przez pierwsze 20 minut -> następnie zerwać luft i piec dalejw 170°C.
Czas wypieku: około 45 minut


Powrót