Saski

Mieszanka Chleba Saskiego to wyjątkowo trafne połączenie mąk z bardzo wysoką zawartością ziaren (ok. 80 %)

Ziarna nadają pieczywu wyrazisty smak oraz czynią atrakcyjnym pod względem dietetycznym. Dzięki dużej zawartości nasion oleistych pieczywo to wzbogaca naszą dietę w kwasy tłuszczowe omega-3, które zapobiegają chorobom układu krążenia i sprzyjają prawidłowej pracy mózgu. Dzięki zawartości witaminy E, pieczywo korzystnie wpływa na pracę serca, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Receptura na chleb Saski

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T750

6 000

MIESZANKA

4 000

Drożdże

300

Woda

6 200

Zakwas Ritesa

40

Dynamil Biały

30

Woda

około 6 500

Miesienie

3’ + 4’

Temperatura ciasta

27 - 29°C

Wstępna fermentacja

20 minut

Receptura na chleb Saski z dodatkiem naturalnego zakwasu

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T750

6 000

Mąka żytnia T720*

1 000

MIESZANKA

3 000

Drożdże

300

Woda

6 300

Sól

40 g

Wytwarzanie:

Mieszankę chleba Saskiego zalać wodą. Po 10 minutach dodać pozostałe składniki i miesić do żądanej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć kęsy i uformować. Uformowane kęsy obtoczyć w Posypce Ziarenka Lesaffre. Garować ok. 40-50 minut. Piec z parą.

Temperatura wypieku: 230°C -> 180°C

Czas wypieku: 35-40 minut

Receptura na bułki Saskie

Składniki

Surowce [g]

Mąka pszenna T550

7 000

MIESZANKA

3 000

Drożdże

300

Sól

40

Woda

5 800 g

Temperatura wypieku: 210-220°C

Czas wypieku: około 15 minut

*1 kg mąki żytniej to ok.1.6 kg naturalnego kwasu piekarskiego, w recepturze odliczamy wówczas wodę zawartą w kwasie.