Receptura piekarska

Oryginalna kompozycja na bazie amarantusa – źródła wysokowartościowego białka, skwalenu i innych substancji biologicznie czynnych, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego – zioła o wysokich walorach zdrowotnych, smakowych i zapachowych.

Zioła od wieków wykorzystywane są w sztuce kulinarnej jako przyprawy nadające potrawom niepowtarzalny smak i aromat. W lecznictwie ludowym używane jako alternatywa dla leków wytwarzanych syntetycznie. Dodatek czosnku niedźwiedziego do chleba Natural sprawia, że pieczywo to charakteryzuje się oryginalnym smakiem i zapachem. Ponadto zioło to wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego.

Receptura na Chleb Natural

Składniki Surowce [g]
Mąka pszenna T750 7 000 g
Mąka żytnia T720 3 000 g
MIESZANKA 1 000 g
Drożdże 300 g
Sól 220 g
Woda 6 500 g
Mieszenie 3’ + 3’
Temperatura ciasta 28-30°C
Czas fermentacji 20 - 30 min

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Po wstępnej fermentacji odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek a następnie włożyć do formy. Fermentować około 40 minut, a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku:230°C
Czas wypieku:30 minut

Receptura na Bułeczki Natural

Składniki Surowce [g]
Mąka pszenna T500 10 000 g
MIESZANKA  1 000 g
Drożdże 00 g
Sól 220 g
Woda 6 000 g
Mieszenie 3’ + 3’
Temperatura ciasta 26-28ºC
Czas fermentacji 15 min

Wytwarzanie:Ciasto sporządzić o luźnej konsystencji. Po leżakowaniu sprasować 2 000 gram ciasta i podzielić maszynowo na 30 zaokrąglonych kęsów. Uformowane kuleczki szczodrze posypać mąką żytnią typu 720. Górną powierzchnię pokropić wodą i posypać posypką Ziarenka. Po 3/4 garowania naciąć po środku, a następnie piec w komorze wypiekowej nasyconej parą wodną.
Temperatura wypieku: 230°C
Czas wypieku: 15 minut


Powrót