Receptura piekarska

Mieszanka piekarska z dodatkiem dyni i marchewki do produkcji pieczywa metodą bezpośrednią (bez zakwasu).

Mieszanka do produkcji chleba dyniowo-marchwiowego cechuje się wysokim udziałem dyni łuskanej (19%) i cząstek marchwi (6%), dzięki czemu pieczywo zyskuje atrakcyjny wygląd w przekroju, a także niepowtarzalny subtelny smak. Dodatkowymi atutami mieszanki Dyniowo-Marchwiowy jest udział pełnoziarnistej mąki pszennej, mąki żytniej oraz ziaren słonecznika.

Receptura na chleb

Składniki Surowce [g]
Mąka pszenna typ 750 600 g
MIESZANKA 300 g
Mąka żytnia typ 720 100 g
Drożdże 30 g
Sól 7 g
Woda 580 g
Mieszanie 3+4 (mięsiarka spiralna)
Temperatura ciasta 27-29°C
Czas wstępnej fermentacji 15 minut

Wytwarzanie:Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33-35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 30-40 minut.
Temperatura wypieku: 200°C
Czas wypieku: około 35-45 minut

Receptura na bułki

Składniki Surowce [g]
MIESZANKA 300 g
Mąka pszenna typ 550 700 g
Drożdże 40 g
Woda około 550 g
Sól 6 g

Wytwarzanie: Wszystkie składniki wymieszać i ostawić do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęsy ciasta i ułożyć na blachach. Fermentować w temperaturze 33-35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 50-60 minut.
Temperatura wypieku: 240°C  220°C
Czas wypieku z zaparowaniem: 15-17 minut


Powrót