Receptura piekarska

Mieszanka do produkcji chleba i bułek metodą bezpośrednią (bez zakwasu).

Pieczywo o wysokich walorach dietetycznych i zdrowotnych. Wypiekane metodą tradycyjną z mąki żytniej wzbogaconej dodatkiem ziaren. Doskonale trafia w gusta wymagających konsumentów.

Receptura na Chleb „Huzar”

(metoda bezpośrednia - bez zakwasu) 

Zaczyn premiksowy

Składniki Surowce [g]
MIESZANKA 3 000 g
Woda (około 50°C) 3 000 g
Czas odstania 2 godz.

Ciasto

Składniki Surowce [g]
Zaczyn premiksowy 6 000 g
Mąka pszenna typu 750 7 000 g
Sól 50 g
Drożdże 300 g*
Woda ok. 3 500 g
Temperatura ciasta 28°C – 29°C
Czas fermentacji 30 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki do ciasta chlebowego wymiesić do normalnej konsystencji. Uformować bochenek a następnie włożyć do posypanej mąką formy. Górną powierzchnię pokropić wodą i posypać posypką Ziarenka. Przy 3/4 garowaniu, odwrócić bochenek i naciąć po środku. Piec z parą, po upływie 1 minuty dopływ pary zmniejszyć i dobrze wypiec.
Temperatura wypieku: 240°C
Czas wypieku: około 30 minut

Receptura na bułki „Huzar”

(metoda bezpośrednia - bez zakwasu) 

Zaczyn premiksowy

Składniki Surowce [g]
MIESZANKA 3 000 g
Woda (około 50°C) 3 000 g
Czas odstania ok. 2 godz.

Ciasto

Składniki Surowce [g]
Uwodniony premiks chlebowy 6 000 g
Mąka pszenna typu 550 7 000 g
Sól 60 g
Drożdże 500 g*
Woda ok. 2 500g
Temperatura ciasta 26°C – 27°C
Czas fermentacji   ok. 50 minut
Pieczenie z parą ok. 15-20 minut

Wytwarzanie:
Ciasto sporządzić o luźnej konsystencji. Po leżakowaniu sprasować 2 000 gram ciasta i podzielić maszynowo na 30 zaokrąglonych kęsów. Uformowane kuleczki szczodrze posypać mąką żytnią typu 720. Górną powierzchnię pokropić wodą i posypać posypką Ziarenka. Po 3/4 garowania naciąć po Środku, a następnie piec w komorze wypiekowej nasyconej parą wodną
Temperatura wypieku: 230°C
Czas wypieku: 15 minut

*) UWAGA! Podane dozowanie dotyczy wyłącznie drożdży Perfekta zielona. W przypadku zastosowania innych drożdży dozowanie większe o 25%.

 


Powrót