Receptura piekarska

Mieszanka piekarska zawierająca unikalne połączenie prozdrowotnych dodatków piekarskich z sypką przefermentowaną mąka żytnia. Umożliwia produkcję pieczywa o szczególnie wysokich walorach odżywczych i zdrowotnych będącego cennym suplementem codziennej diety.

Amarantus jako legendarne zboże Ameryki Południowej był już sadnikiem diety Majów i Azteków. Bogactwo zawartych w nim sadników cennych dla zdrowia człowieka (np. skwalenu) spowodowało, że jest coraz częściej stosowany w współczesnym żywieniu uzyskując miano „Zboża XXI wieku”. W Mieszance Chleba Junak dobroczynne działanie amarantusa zostało dodatkowo wzmocnione prozdrowotnymi własnościami wiesiołka i dlatego służy ona do produkcji chleba szczególnie wskazanego w racjonalnym i zdrowym żywieniu. 

 

Receptura na Chleb „JUNAK”

Ciasto

 Składniki   Surowce [g]
 Mąka pszenna typu 750 7000
Mąka żytnia typu 750 3000 
MIESZANKA 1000 
 Woda 7000 
Drożdże 250 
Sól 220
Temperatura ciasta 28°-29° C 
Czas fermentacji 10 minut 
Wytwarzanie: Wszystkie składniki do ciasta wymiesić do normalnej konsystencji. Odważyć pożądaną gramaturę, uformować bochenek, obtoczyć w posypce, a następnie włożyć do posmarowanej olejem foremki. Fermentować około 45 minut, a następnie piec z parą.
Temperatura wypieku: 240°C
Czas pieczenia: około 30 minut


Powrót