Receptura piekarska

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa pszenno - żytniego metodą bezpośrednią.

PROMYK to mieszanka chlebowa do produkcji pieczywa mieszanego, pszenno - żytniego z unikatową na rynku 35 % zawartością ziaren słonecznika. Jest to oryginalna mieszanka do wypieku ciemnego chleba o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych. Nasiona słonecznika są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Stanowiż źródło witaminy E oraz folianów. Zatem zaleca się ich spożywanie osobom, które chcą poprawić wygląd skóry, paznokci, włosów oraz osób dbających o poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości magnezu spożywanie nasion słonecznika może mieć korzystny wpływ na zmniejszenie dolegliwości skurczowych oraz bóli migrenowych.

Chleb Promyk

Ciasto

Składniki  Surowce [g]
MIESZANKA 10 000
Drożdże 300
Woda około  6 000
Miesienie  3’ + 4’
Temperatura ciasta  27 - 29°C
Wstępna fermentacja 15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić ciasto do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33- 35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 40 – 50 minut.
Wypiek: 200°C  20 minut  180°C
Czas wypieku: około 35-45 minut

Bułki Promyk

Ciasto

Składniki
  Surowce [g]
MIESZANKA  5 000
Mąka pszenna typ 550  5 000
Drożdże  400
Sól 80
Polepszacz Biały 20
Woda  5 000
Miesienie  3’ + 4’
Temperatura ciasta  27 - 28°C
Wstępna fermentacja 15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić ciasto do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie podzielić i zaokrąglić na dzielarce. Fermentować w temperaturze 33 - 35° C i wilgotności powietrza 85% przez około 45 minut.
Wypiek: 200°C z zaparowaniem
Czas wypieku: około 15 minut

Chleb słonecznikowy mieszany

Ciasto

Składniki   Surowce [g]
MIESZANKA  5 000
Mąka pszenna typ 750  5 000
Drożdże  300
Sól  80
Polepszacz Biały  20
Woda  5 300
Miesienie  3’ + 4’
Temperatura ciasta  28 - 29°C
Wstępna fermentacja  15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić ciasto do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33 - 35° C i wilgotności powietrza 85% przez około 35 - 45 minut.
Wypiek: 200°C z zaparowaniem
Czas wypieku: około 25 – 35 minut


Powrót