Receptura piekarska

Mieszanka piekarska do produkcji pieczywa żytniego.

ŻYTNI to mieszanka chlebowa do produkcji tradycyjnego pieczywa żytniego. W mieszance żytni, oprócz mąki żytniej, zajdują się również ziarna słonecznika oraz siemię lniane. Pieczywo z mieszanki chleba żytniego z całą pewnością można polecić wszystkim osobom, które dbają o zdrowie. Pieczywo z tej mieszanki jest mniej kaloryczne, co powoduje, że stanie się sprzymierzeńcem osób dbających o nienaganną sylwetkę. Dzięki wyjątkowo dużej zawartości błonnika pieczywo z tej mieszanki wywiera korzystny wpływ na układ pokarmowy.

Chleb Żytni

Ciasto

Składniki Surowce [g]
Mąka żytnia typ 720 8 000
MIESZANKA 2 000
Drożdże 300
Zakwas Ritesa 250
Woda około 8 000
Miesienie 4’ + 2’
Temperatura ciasta 28 - 30°C
Wstępna fermentacja 15 minut

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie odważyć pożądaną gramaturę, uformować kęs ciasta i ułożyć w formie. Fermentować w temperaturze 33-35°C i wilgotności powietrza około 85% przez 50 – 60 minut.
Wypiek: 200°C -> 20 minut  180°C
Czas wypieku: około 40-45 minut 

Bułki

Ciasto

Składniki
Surowce [g] 
Mąka pszenna typ 550 8 000 
MIESZANKA  2 000
Drożdże 400
Polepszacz Biały 20 
Woda 5 200 
Miesienie 3’ + 4’ 
Temperatura ciasta 27 - 28°C 
Wstępna fermentacja 15 minut 

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta wymiesić i odstawić do wstępnej fermentacji (15 minut). Następnie podzielić i zaokrąglić na dzielarce. Położyć uformowane bułeczki na blachach i wstawić do komory fermentacyjnej. Fermentować w temperaturze 33 - 35°C i wilgotności powietrza 85% przez około 45 minut.
Wypiek: 200°C z zaparowaniem
Czas wypieku: około 15 minut


Powrót