Receptura piekarska

Mieszanka piekarska do wyrobu wieloziarnistego chleba z kwasem foliowym.

Mieszanka piekarska do wyrobu wieloziarnistego chleba z kwasem foliowym. Pieczywo Znakomity znakomicie urozmaica dietę, gdyż zawiera różnorodne składniki pokarmowe, m.in. inny kwas foliowy, błonnik i białko. Oprócz tego Znakomity ma niezwykle atrakcyjny wygląd i smak, dzięki zawartości wielu ziaren, takich jak: ziarna słonecznika, ziarna pszenicy, siemię lniane brązowe, sezam, ziarna żyta oraz dzięki płatkom żytnim i płatkom ziemniaczanym.

 

Składniki Surowce
 Mieszanka ZNAKOMITY  1 000 g
 Drożdże  30 g
 Zakwas Ritesa  20 g
 Woda  700 g
 
Wytwarzanie
 
Wszystkie składniki wymieszać do odpowiedniej konsystencji. Temperatura ciasta powinna wynosić około 26-28°C. Pozostawić ciasto do wstępnej fermentacji na około 20 minut. Następnie ciasto podzielić według pożądanej gramatury, uformować i fermentować przez około 40-50 minut w temperaturze 33-35°C i wilgotności względnej powietrza 70-80%. Wypiekać w piecu wsadowym.
Temperatura wypieku: 200-210°C

 

Czas wypieku: 40-50 minut

 


Powrót