Receptura cukiernicza

Mieszanka do wyrobu ciast drożdżowych.

WANILIOWE EXTRA jest mieszanką do wyrobu różnego rodzaju ciast drodżowych: bułek drożdżowych, paluchów maślanych, chałek oraz babek z bakaliami. Dzięki doskonale dobranym składnikom otrzymujecie państwo produkt o wyrazistym maślano-waniliowym smaku oraz długim terminie przydatności do spożycia gotowego wyrobu.

Receptura na Waniliowe Extra

Składniki Namiar surowców [g]
Mąka pszenna T500 1 000 g
MIESZANKA 200 g
Cukier 150 g
Jajka 100 g
Tłuszcz (margaryna+olej) 80+40 g
Drożdże 60 g
Woda ok. 450-460 g

Wytwarzanie: Wszystkie składniki ciasta miesić 3 min na wolnych +5 min na szybkich obrotach. Fermentować wstępnie 10 min, następnie uformować i poddać końcowej fermentacji ok. 60 min w 35°C i 85% wilgotności.
Wypiek: 170 – 180°C
Czas wypieku: około 12 – 15 minut

Receptura na pieczywo maślane z użyciem mixu Waniliowe Extra

Składniki Namiar surowców [g]
Mąka pszenna T500 1 000 g
MIESZANKA 200 g
Cukier 80 g
Margaryna 50 g
Drożdże 60 g
Woda 620 g

Wytwarzanie:Wszystkie składniki ciasta miesić 3 na wolnych +4 min na szybkich obrotach. Następnie zważyć presy 1800 g i poddać wstępnej fermentacji 10-15 min.Po wstępnej fermentacji formować chałki lub bułki maślane i fermentować ok. 60-80 min temp ok. 35°C i wilgotności 80-85%.Przed wypiekiem posmarować jajkiem, udekorować kruszonką.
Wypiek: 170 – 180°C
Czas wypieku: około 12 – 20 minut


Powrót