Receptura cukiernicza

100% mieszanka ciasta kruchego do produkcji wszelkiego rodzaju ciast kruchych i półkruchych. Mieszankę cechuje delikatny waniliowo-śmietankowy aromat oraz naturalny kolor

Kruche Extra to wyjątkowa mieszanka do wyrobu wszelkiego rodzaju ciast kruchych. Poprzez doskonały dobór składników w odpowiednich proporcjach stworzyliśmy wysokiej jakości mieszankę, która zadowoli gusta waszych klientów. Kruche Extra nie zawiera sztucznych barwników, przez co zyskuje tak pożądany przez konsumentów smak domowych wypieków.

Ciasto kruche „standard”

Składniki Namiar surowców [g]
MIESZANKA 10 000 g
Margaryna 80% 4 500 g
Jajka 500 g

Ciasto kruche „perfekt”

Składniki Namiar surowców [g]
MIESZANKA 10 000 g
Puff Pasty 1 500 g
Margaryna 80% 1 500 g
Jajka 1 250 g

Wytwarzanie: Wszystkie składniki należy wymieszać na wolnych obrotach do jednolitej konsystencji, w zależności od konsystencji margaryny oraz rodzaju mieszadła ok. 3-4 min. Tak przygotowane ciasto kruche gotowe jest do użycia. Zafoliowane, bądź w zamkniętym pojemniku może być przechowywane w chodni i wyrabiane w późniejszym czasie bez straty jakości.
Temperatura i czas wypieku: zależy od rodzaju gotowego wyrobu.

Ciasteczka kruche

Składniki Namiar surowców [g]
Mąka pszenna 500 300 g
Margaryna 300 g
MIESZANKA 100 g
Cukier 100 g
Jajka 50 g

Wytwarzanie: Margarynę z cukrem i jajkiem ubić na ubijaczce na puszystą masę. Dodać mąkę oraz mieszankę Kruche Extra i mieszać ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Szprycować na blachę o dowolnych kształtach. Wykończyć cukrem nietopliwym, bądź marmoladą. Piec w zależności od wielkości i rodzaju pieca, 10-15 min w temperaturze 170-210°C do uzyskania rumianego koloru.

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki Namiar surowców [g]
MIESZANKA 500 g
Mąka pszenna 500 500 g
Woda 250 g
Margaryna 200 g
Cukier 100 g
Jajka 100 g
Drożdże 60 g

Wytwarzanie: Wszystkie składniki mieszamy razem 3 min na wolnych obrotach i 3 min na szybkich. Następnie przez 10 min leżakujemy ciasto. Wałkujemy do pożądanej grubości np. 2-3 mm i formujemy rogaliki. Fermentujemy 30-40 min w garowni. Następnie smarujemy jajkiem i pieczemy 10-15 min w temperaturze 170- 210°C.

Ciasteczka kruche a`la zebra

Składniki Namiar surowców [g]
MIESZANKA 1000 g
Margaryna 450 g
Jajka 50 g
Kakao 25 g

Wytwarzanie: Mieszankę Kruche Extra, margarynę i jajka mieszamy na średnich obrotach do jednolitej konsystencji. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy do uzyskania równomiernego koloru. Następnie obydwie porcje wałkujemy do jednakowej grubości, smarujemy jajkiem, nakładamy na siebie i zwijamy w rulon. Odstawiamy do schłodzenia na ok. 1 godz. w temp. 2-6°C. Następnie tniemy plastry o grubości 1 cm, smarujemy jajkiem i pieczemy 15-20 min w temp. 170- 210°C.


Powrót