Receptura cukiernicza

100% mieszanka do produkcji pączków

Mix do pączków jest gotową do użycia 100% mieszanką do prostego i pewnego wytwarzania wysokogatunkowych pączków metodą jednofazową. Niezwykle bogaty skład mieszanki z zawartością jaj w proszku eliminuje zagrożenia mikrobiologiczne i pozwala na utrzymanie niezmiennej jakości pączków.

Receptura na Mix do Paczków

Składniki Namiar surowców [g]
MIESZANKA 10 000 g
Drożdże 600 g
Woda około 4 100 g
Aromat według upodobań
Masa ciasta około 14 700 g
Czas mieszenia (mieszałka spiralna) 3 + 7 minut
Temperatura ciasta 25ºC - 27ºC
Czas odpoczynku około 10 minut
Garowanie sprasowanych płatów 1 400 g

Wytwarzanie: Po podzieleniu i zaokrągleniu kęsy ciasta włożyć do garowni. Optymalna temperatura garowania wynosi 35ºC przy względnej wilgotności powietrza 75% - 80%. Po garowaniu kęsy ciasta odstawić a następnie smażyć. Zaleca się, aby kęsy ciasta podczas smażenia trzykrotnie odwrócić.
Wypiek: 180°C
Czas wypieku: 6 -7 minut


Powrót