DROŻDŻE, PIECZYWO, SMAK

Firma

LESAFFRE Partner Piekarzy

Chleb, jak wszyscy wiemy, jest efektem długiego procesu ewolucji trwającego ponad 5000 lat. Stanowi końcowy produkt kompleksowej fermentacji, która przez wiele lat pozostawała niewyjaśniona.

Dopiero u schyłku XIX wieku wraz z nastaniem postępu naukowego oraz dzięki pracy naukowej Louisa Pasteur została odkryta tajemnica działania drożdży–mikroskopijnych grzybów - w procesie fermentacji.

Louis Lesaffre (1802-1869), współczesny Pasteur’owi, założyciel Grupy, która nadal istnieje pod jego nazwiskiem, szybko zainteresował się tymi nowymi odkryciami. Uzyskawszy rozległe doświadczenie w zakresie fermentacji ziarna, założył fabrykę świeżych drożdży we Francji. Był jednym z pionierów przemysłu drożdżowego, wraz z Baronem Max de Springer i aktywnie przyczynił się do rozwoju rzemiosła piekarskiego.

Drożdże stały się podstawą do dalszego rozwoju firmy oraz dywersyfikacji rodzinnego biznesu. Przez pokolenia, firma Lesaffre stopniowo rozwijała się, by w końcu stać się główną Grupą w biznesie specjalizującą się w biotechnologii.

LESAFFRE specjalista procesów fermentacji

150 lat doświadczenia w obsłudze branży piekarskiej

Założona w 1853 r. przez Louisa Lesaffre w Marcq-en-Baroeul, Północna Francja, Grupa Lesaffre jest obecnie światowym liderem w produkcji drożdży oraz ekstraktu drożdżowego. Aktywność Grupy koncentruje się na rynku piekarskim. Grupa rozwinęła szeroką gamę produktów związanych z przemysłem fermentacyjnym: drożdże, zakwasy i pochodne takie jak polepszacze do pieczywa.

Marki, które ustalają standardy: Perfekta, l’hirondelle, Saf-Instant, Dynamil, Magimix… przez ponad 150 lat Lesaffre rozwijała ogromne portfolio międzynarodowych marek, które są bardzo dobrze znane i niejednokrotnie ustalają standardy na rynku. Zainteresowana, jak najsprawniejszym, reagowaniem na potrzeby i zwyczaje piekarzy w każdym kraju, Lesaffre stworzyła również wiele lokalnych marek o specyficznej charakterystyce z zachowaniem tradycyjnej wysokiej wydajności, konsystencji oraz czystości bakteriologicznej.

Bliskie kontakty  ze światowym piekarstwem dzięki Centrom Piekarniczym

Pracując „ramię przy ramieniu” z piekarzami od wielu lat, Lesaffre zawsze ceniła sobie bliskie stosunki pomiędzy współpracownikami oraz opierała je na profesjonalizmie. Około 30 lat temu Grupa otworzyła swoje pierwsze Centrum Piekarnicze (międzynarodowe centrum technologiczne wypieku pieczywa) w Marcq-en-Baroul (Francja). To cenne miejsce dialogu i współpracy, umożliwiło Lesaffre oraz piekarzom wymianę ich wiedzy technologicznej, know-how, rozwijanie zawodu i doskonalenie nowych technologii pieczenia. Obecnie istnieje ponad 30 centrów piekarniczych na całym świecie, kształcących każdego roku tysiące piekarzy. Technolodzy pracujący w centrach piekarniczych oferują wsparcie technologiczne oraz przeprowadzają fachowe szkolenia.

Innowacje wyprzedzające oczekiwania  przyszłych klientów

Lesaffre kreuje aktywną politykę wdrażania wyników badań skoncentrowanych na nowych trendach konsumpcyjnych oraz na nowych metodach produkcji. Grupa ma na swoim koncie wiele ważych poczynań dla rozwoju branży piekarskiej: adaptacja drożdży do nowych procesów wypieku pieczywa, unowocześnienie tradycyjnego zakwasu, rozwój specjalistycznych drożdży do wyrobów cukierniczych, pieczywa porcjowanego, itp.

LESAFFRE w EUROPIE CENTRALNEJ, infrastruktura i produkty stworzone aby służyć piekarzom

Obecność od lat

Utworzona przed laty w Europie Centralnej, Lesaffre, posiada silne powiązania biznesowe ze wszystkimi krajami tego regionu dzięki swoim handlowym i przemysłowym placówkom oraz swojej sieci dystrybucyjnej.

Drożdże - suszone, prasowane, wiórki, płynne oraz mrożone

Lesaffre produkuje różne rodzaje drożdży celem zaspokojenia wszystkich potrzeb piekarzy.
W Europie Centralnej, najbardziej popularnym i najczęściej używanym przez piekarzy rodzajem drożdży są drożdże świeże prasowane. Ten typ drożdży doskonale nadaje się do częstego stosowania. Drożdże w postaci wiórek czy też płynne są przystosowane do wykorzystywania przy użyciu ściśle określonych procedur przemysłowych. Natomiast drożdże suszone, bez udziału wody, często wykorzystuje się w krajach, które są skłonne eksperymentować w trudnych warunkach klimatycznych.

Lesaffre jest liderem rynkowym na rynku drożdżowym z markami rozpoznawalnymi przez piekarzy dzięki szczególnie wysokim parametrom jakościowym drożdży, takim jak siła fermentacyjna, wydajność, stabilność i konsystencja.

Polepszacze do pieczywa

W ciągu ostatnich kilku lat Grupa Lesaffre zauważyła dużą szansę ekspansji na rynku polepszaczy do pieczywa. Szansę potwierdził sukces gamy polepszaczy Dynamil, Magimix, uważanej obecnie za standard w przemyśle piekarskim.

Zakwas

W dziedzinie zakwasu, Lesaffre, ze swoją marką Crème de Levain (mleczko drożdżowe), jest jedynym producentem oferującym piekarzom gotowy do użycia żywy zakwas, posiadający termin przydatności do spożycia odpowiadający drożdżom.

Grupa Lesaffre: najważniejsze fakty

  • Firma rodzinna, założona we Francji w 1853 r.
  • Specjalizująca się w produktach fermentacyjnych – głównie drożdże
  • Światowy lider w produkcji drożdży oraz ekstraktu drożdżowego
  • 50 fabryk produkcyjnych w ponad 26 krajach
  • Obecność na rynkach ponad 180 krajów
  • 7 000 osób zatrudnionych na 5 kontynentach

Lesaffre - oddany PARTNER piekarzy