FAQ

  • Czy w składzie polepszaczy, które proponuje Lesaffre jest dużo „chemii”?

    Nie. W składzie naszych polepszaczy znajdują się związki organiczne, które nie mają negatywnego wpływu na organizm człowieka i są dodawane do produkcji pieczywa zgodnie z normami żywnościowymi Unii Europejskiej jak i Polski.

  • Jaka jest różnica między drożdżami Perfekta a innymi drożdżami na rynku?

    Drożdże typu Perfekta i Hirondelle produkowane są ze szlachetnego szczepu drożdży Saccharomyces cerevisiae. Sucha masa tych drożdży jest stosunkowo bardzo duża a ich produkcja prowadzona w sposób szczególny, poprzez co charakteryzują się  wysoką i stabilną siłą pędną. Pozwala to zmniejszyć dozowanie o 20 do 40% w stosunku do drożdży spotykanych na rynku Polskim. Dzięki temu zmniejsza się nakład finansowy na jeden z podstawowych surowców potrzebnych do produkcji pieczywa. Pieczywo produkowane przy użyciu tych drożdży osiąga najwyższe walory zapachowe i smakowe. Także  efektywnie działają  w nowoczesnych technologiach produkcji pieczywa opartych na mrożeniu ciasta, spowolnianiu lub blokowaniu fermentacji ciasta.

  • Jak przekonać piekarzy do mniejszego dozowania drożdży o jakości + ?

    Po wyjaśnieniach zalet i korzyści płynących ze stosowania drożdży o jakości + firmy Lesaffre, należy przez jakiś okres czasu wydawać drożdże w ściśle określonej ilości na produkcję lub wprowadzić system motywacyjny w celu utrzymania dozowania zgodnego z recepturami.

  • Czy drożdże przed użyciem trzeba rozpuszczać?

    Stare książki o tematyce piekarskiej zalecają przed przystąpieniem do mieszenia ciasta rozbełtać drożdże w letniej wodzie. Do niedawna było to konieczne, ponieważ drożdże charakteryzowały się nienajlepszymi parametrami jakościowymi i aby je właściwie   rozprowadzić w całej masie ciasta a także uaktywnić robiono tzw. mleczko drożdżowe. Aktualnie drożdże, które proponuje Lesaffre Polska nie wymagają tego procesu. Ich praca polegająca na przeprowadzaniu fermentacji alkoholowej następuje od razu po kontakcie ze składnikami ciasta.